راهکارهای طب سنتی برای مقابله با گرمای تابستان:
نوشیدنیهایی برای تعدیل حرارت بدن و شادابی
با اوجگیری گرمای مردادماه و چالشهای ناشی از آن، متخصص طبی ایرانی دانشگاه، راهکارهای ساده و در دسترس را برای مقابله با حرارت درونی بدن و پیامدهای آن ارائه دادند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دانشگاه علوم پزشکی گیلان (گیلوبدا)، تابستان است و گرمای هوای مرداد ماه بیداد میکند. قطعیهای برق و کار نکردن کولرها در هوای گرم و شرجی، علاوه بر گرمای موجود، خود از نظر روانی بر احساس گرما میافزاید. مشاهده ناآرامی، کلافگی، سردرد، تهوع و احساس گرمای زیاد برخی را وادار به استفاده از هوای بسیار خنک، مصرف نوشیدنیهای یخدار و میوهجات بسیار سرد مینماید که در برخی موارد موجب آسیبهای دستگاه تنفسی (سرماخوردگی و گرفتگی صدا و…) و گوارشی میشود. در این نوشتار قصد داریم با یادآوری و معرفی چند نوشیدنی ساده دمدستی، جگرتان را خنک کنیم.
از دیدگاه طب سنتی ایرانی، فصل تابستان مزاج گرم و خشک دارد و این مزاج بر جنبههای مختلف زندگی ما از جمله مزاج افراد مختلف تأثیرگذار است، به گونهای که در برخی افراد علاوه بر احساس حرارت زیاد موجب کمحوصلگی، تندی اخلاق، احساس تب، سردرد و تهوع میشود. برای تعدیل مزاج گرم و خشک تابستان و کاهش احساس گرما و مضرات ناشی از آن میتوانید از انواع نوشیدنیهای خنککننده و تریبخش استفاده کنید که در زیر به ذکر چند مورد میپردازیم:
نوشیدنیهای پیشنهادی:
۱. شربت آبلیمو: دو عدد لیموی شیرازی را آب گرفته و در یک لیوان آب خنک بریزید و در صورت تمایل کمی شکر قهوهای یا عسل اضافه نمایید و روزانه ۲ تا ۳ بار بنوشید.
۲. شربت آبغوره: دو قاشق غذاخوری ابغوره تازه را در یک لیوان آب خنک بریزید و در صورت تمایل کمی شکر قهوهای یا عسل اضافه نمایید و روزانه ۲ تا ۳ بار بنوشید.
۳. سرکه سیب: یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب ریخته، قبل از هر غذا میل شود.
۴. شربت سرکه انگبین: یک لیوان سرکه انگوری طبیعی را با دو لیوان عرق نعناع در یک ظرف (پیرکس بهتر است) مخلوط کرده با حرارت ملایم حرارت دهید تا چند قل بزند، ظرف را از روی شعله بردارید تا کمی خنک شود ولی هنوز نتوانید دست را روی جدار ظرف نگهدارید (حدود ۸۰ درجه سانتیگراد)، در این حرارت یک و نیم لیوان عسل به آن اضافه کرده و خوب هم بزنید. شربت شما آماده است. حال برای هر بار مصرف، یک چهارم لیوان شربت و بقیه لیوان را با آب خنک پر کنید و هم بزنید. یکبار صبح پس از صبحانه (مثلاً ۹ صبح) و یکبار ۹ شب صرف شود.
۵. شربت خاکشی: یک قاشق غذاخوری خاکشی را پس از سنگشویی (گرفتن سنگهای ریز آن)، در یک لیوان آب خنک ریخته با شکر قهوهای شیرین نموده و روزانه دو تا سه بار میل شود. اضافه نمودن کمی گلاب یا آبلیموی تازه بر خنکی آن میافزاید.
۶. عرق کاسنی و عرق شاتره: نصف استکان عرق کاسنی و نصف استکان عرق شاتره را با کمی شکر یا عسل مخلوط نمایید و روزانه ۲ تا ۳ بار بنوشید.
۷. شربت انواع دانههای لعابدار: مانند دانه اسفرزه، ریحان، یا خرفه. یک تا دو قاشق مرباخوری را در یک لیوان آب خنک بریزید، برای مدتی صبر کنید تا لعاب بدهد و در صورت تمایل کمی شکر یا عسل اضافه نمایید و روزانه ۲ تا ۳ بار بنوشید.
۸. شربت آلبالو یا شیره باقیمانده از مربای به: به همراه آب خنک میتواند در تریبخشی و خنک کردن بدن شما مؤثر باشند.
چند نکته مهم:
۱. برای سرد کردن، یخ را در آب نریزید (که از دیدگاه طب ایرانی برای بدن مضر است) بلکه ظرف آب را روی یخ بگذارید تا خنک شود.
۲. از آب بسیار خنک (زیر چهار درجه) استفاده نکنید زیرا برای معده و دستگاه تنفسی فوقانی مضر است.

نظرات
0 نظر برای این مطلب وجود دارد
- اهدای ویلچر برقی به مادر باردار معلول تحت پوشش طرح نفس در رشت
- هشدار درباره استرس حرارتی کشاورزان در برنامه زنده سیمای گیلان
- برگزاری نشست تخصصی کارشناسان بهداشت حرفهای شرکتهای صنعتی رشت در شرکت آرانوش (ایستک)
- دومین روز از بازدید های مدیر درمان و نمایندگان معاونت های بهداشتی،توسعه،دارو و غذا ، تجهیزات پزشکی و گروه فنی دانشگاه از بیمارستان های استان
- اجرای دورههای آموزشی پیشگیری از سرطانهای شایع زنان در روستاهای کم برخوردار استان
- بررسی ۱۲ عنوان طرح و پایان نامه در نهمین جلسه کارگروه اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- وضعیت اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع الکترونیک در شهرستانهای آستارا، ماسال و رضوانشهر بررسی شد
- نشست هماهنگی راه اندازی مرکز نفس شهرستان رشت
- همراهی مستمر رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در فرهنگسازی اهدای خون
- هشتمین کمیته فنی بررسی پیشرفت کلینیک فوق تخصصی لاهیجان برگزار شد
- زمان توزیع کارت ورود به جلسه آزمون فلوشیپ اعلام شد
- تصمیمگیری درباره ۴۰ پرونده در نشست هیئت اجرایی جذب دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- فیلم | راهاندازی مرکز جامع سرطان دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- انجمنهای علمی، موتور محرکه پویایی علمی و فرهنگی دانشگاه؛ تاکید بر برنامهریزی مدون و استفاده بهینه از امکانات
- درمان ۱۹۶۰ مصرفکننده مواد مخدر در گیلان
- حضور میدانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در بیمارستان قائم(عج) رشت
- تشکیل نخستین کارگروه تخصصی پیشگیری از خودکشی در گیلان
- عدم تعهد دانشگاه علوم پزشکی گیلان در تأمین خوابگاه برای دانشجویان جدیدالورود
- دیدار نماینده رشت و خمام با رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- هشتمین نشست هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی گیلان برگزار شد
- بررسی چالشها و ظرفیتهای نظام سلامت آستارا در دیدار نماینده مجلس با رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- جان باختن یکی از مصدومان حادثه انفجار در رشت
- برگزاری کارگاه آموزشی مدیریت بحران حوادث و بلایا ویژه رابطان مدیریت سازمانهای مردم نهاد و خیرین سلامت دانشگاه
- گزارش تصویری | همایش ملی پزشکی در تراز قانون
- تصمیمگیری درباره ۴۰ پرونده در نشست هیئت اجرایی جذب دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- درمان ۱۹۶۰ مصرفکننده مواد مخدر در گیلان
- برگزاری سومین نشست خبری ارائه نتایج طرحهای تحقیقاتی دانشگاه در سالجاری
- فیلم | راهاندازی مرکز جامع سرطان دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- بررسی ۸ پرونده ارتقاء اعضای هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- ارائه خدمات سلامت پیش از نماز جمعه رودسر در سالروز اقامه نخستین نماز جمعه کشور
نظر دهید