سایت اصلی دانشگاه |  چهارشنبه 23 آبان 1397 English
جستجو:  
تاریخ 1397/08/13     تعداد دفعات مشاهده 8 بار     ساعت 11:15:19     گروه خبري اخبار شبکه های بهداشت و درمان شفت

مقاله ای در خصوص وبا تهیه شده توسط خانم اعظم دولت پناه کارشناس آموزش سلامت

وبا

وبا یک بیماری روده ای است که نشانه های آن در شکل شدید، مدفوع روان، آبکی وبدون درد (اسهال آبکی _برنجی)، حالت تهوع واستفراغ فراوان شروع میشود. موارد درمان نشده با کاهش شدید آب بدن، اسیدی شدن ،اختلال در دستگاه گردش خون ،افت قند خون و نارسایی کلیه، منجر به مرگ بیمار میشود.حاملان (مبتلایان ) بدون نشانه می توانند منتقل کننده عفونت باشند. درمان به موقع و فراهم کردن امکانات مایع درمانی، استفاده از ORS ومراجعه به محض شروع اسهال می تواند باعث کاهش بسیاری از موارد مرگ ناشی از وبا شود.

عامل بیماری وبا:

عامل بیماری وبا میکروبی به نام ویبریوکلرا است.میکروب وبا از طریق تولید سم در روده کوچک باعث بیماری می شود.این میکروبها در آب به مدت 4 تا7 روز زنده می مانند.این میکروب تحمل خشکی و شرایط اسیدی با PH کمتر از 5/5 را ندارد. اسید معده سد خوبی در برابر ورود آن ها به بدن است.

منابع عامل بیماری وبا :

عامل بیماری وبا در آب آشامیدنی ناسالم، آّب های سطحی، راکد، شور و ساحلی، فاضلاب، آب چشمه، قنات ،صدف دریایی،گوشت، میوه، سبزی ها و سایر مواد غذایی آلوده یافت می شود.

علائم و نشانه ها :

تقریبا 75درصداز افرادی که دچارعفونت می شوند،هیچ نشانه ای از بیماری ندارند.20 درصد دیگر دچار اسهالمی شوند که از اسهال ایجاد شده توسط دیگرعوامل قابل افتراق و تشخیص نیست.درتعداد اندکی (2تا 5 درصد) از افراد مبتلا به عفونت ،اسهال آبکی ،استفراغ و از دست رفتن آب بدن رخ می دهد.وبای علامت دار ،با اسهال آبکیحجیم بدون تب یا زورپیچ شکم آغاز می گردد.مدفوع بیماران وبایی، ظاهر مایع شفاف آغشته به مخاط سفید رنگمی گیرد که در اصطلاح مدفوع (( آب برنجی )) نام دارد.استفراغ و کرامپ دردناک در پاها علائم شایع هستند.درابتلا به وبای شدید بیمار ممکن است تا 10 درصد وزن بدن خود را از طریق اسهال و استفراغ از دست بدهد.

راه های انتقال بیماری وبا :

انتقال بیماری از راه دهان به معده انسان از طریق دست های آلوده، سبزی و میوه آلوده مواد غذایی و آب آلوده بهصورت مستقیم و خاک، حشرات و مدفوع به صورت غیرمستقیم انجام میگیرد.

توصیه های خودمراقبتی :

- قبل از خوردن و آشامیدن هر نوع مواد غذایی در طول شبانه روز ،دستهای خود را با آب و صابون به خوبی شستشو دهید.

- غذاهای اضافی پخته شده را بیش از یک ساعت خارج از یخچال قرار ندهید.درجه حرارت مناسب یخچال برای نگهداری موادغذایی 2تا 8درجه است.

- قبل از مصرف سبزی حتما آن را ضد عفونی و به خوبی آبکشی کنید.

- از مصرف سالاد و سبزی در رستورانها و فروشگاههای مواد غذایی که اطمینان از ضدعفونی کردن آن ندارید خودداری کنید.

- در صورتی که به آب اشامیدنی سالم دسترسی ندارید از آب بسته بندی استاندارد یا ازآبی که به مدت 3 دقیقه جوشانده شده استفاده کنید.

- همیشه مواد غذایی را دور از دسترس حشرات و جوندگان وسایر حیوانات نگه دارید.

- از فروشندگان دوره گرد و معابر عمومی که مواد غذایی پخته شده عرضه می کنند خرید نکنید.

- از خوردن آب در معابرعمومی و اماکن عمومی با لیوان مشترک خودداری کنید.

 

تهیه کننده : اعظم دولت پناه کارشناس آموزش سلامت شبکه شفت

نظرات کاربران
نظرشما
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران :
لطفاً کد امنیتی که در عکس نشان داده شده، را وارد کنید کد امنیتی :