سایت اصلی دانشگاه |  چهارشنبه 26 تیر 1398 English
جستجو:  
تاریخ 1397/09/20     تعداد دفعات مشاهده 39 بار     ساعت 00:00     گروه خبری اخبار شبکه های بهداشت و درمان شفت

تهیه مقاله ای به مناسبت بسیج ملی تغذیه توسط مهسا میرزایی کارشناس تغذیه شبکه شفت

اهمیت مصرف نمک یددار تصفیه شده

کمبود ید یکی از مشکلات اصلی سلامت جهان است.کمبود ید و اختلالات ناشی از آن با طیف وسیعی از تظاهرات بالینی ،از سال ها پیش به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی-تغذیه ای ایران محسوب می شده است.

ید یک ماده مغذی ضروری است که باید از طریق مواد غذایی به بدن برسد.حیاتی ترین نقش ید در بدن،شرکت در ساختمان هورمون های تیروئیدی می باشد که این هورمون ها در رشد و تکامل جسمی و عصبی ،عملکرد طبیعی مغز و سیستم عصبی ،حفظ دمای بدن،تولید انرژی و سوخت و ساز تاثیر می گذارند.

ید به طور طبیعی در آب و خاک وجود دارد.ید مورد نیاز بدن،عمدتا از سبزی ها و گیاهانی که روی خاک حاوی ید کاشته شده اند تامین می شود.ولی اگر خاک منطقه ای دچار کمبود ید باشد،محصولات غذایی آن منطقه نیز از نظر این ماده ی مغذی فقیر خواهند بود و حتی مصرف مداوم آنها نیز نمیتواند نیاز بدن به ید را برطرف کند.در کشور ما نیز به دلیل کمبود ید در آب و خاک ،محصولات گیاهی و حیوانی فاقد ید کافی هستند.بهترین منابع غذایی ید، غذاهای دریایی،به ویژه آبزیان ساکن آب های شور می باشند.البته به دلیل مصرف کم این غذاها در رژیم غذایی،معمولا ید مورد نیاز بدن از این طریق تامین نمی شود.

عوارض کمبود ید:

افزایش خطر سقط جنین در مادر باردار/اختلال رشد مغز جنین/ناشنوایی و اختلال در تکلم/تولد نوزاد مبتلا به عقب ماندگی شدید جسمی و مغزی/کم کاری تیروئید/گواتر/اختلال در قدرت یادگیری و افت تحصیلی/خستگی و کاهش کارایی/کاهش بهره ی هوشی(تا 5/13 امتیاز)

بهترین راه پیشگیری از کمبود ید ، افزودن آن به مواد غذایی یا همان فرایندی است که از آن تحت عنوان "غنی سازی" نام برده میشود.مناسب ترین گزینه در میان مواد غذایی برای افزودن ید نیز نمک می باشد،زیرا هم ارزان قیمت است و هم اینکه معمولا هر روز توسط تمام افراد جامعه مورد استفاده قرار می گیرد. بر این اساس بهترین و ساده ترین راه برای پیشگیری از کمبود ید، استفاده از نمک های ید دار تصفیه شده می باشد.

یددار کردن نمک های تصفیه شده ،طی 25 سال تلاش و پیگیری وزارت بهداشت ،توانسته شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید را از 68 درصد در سال 1368 به 5/6 درصد در سال 1386 کاهش دهد.

نمک دریا یک نوع نمک تصفیه نشده و حاوی ناخالصی های گوناگونی از جمله خاک،آهک و فلزات سنگینی همچون سرب یا آرسنیک می باشد که متاسفانه چند سالی است بدون مجوز وزارت بهداشت ،با عنوان نمک دریای خوراکی ،در سطح شهرها و روستاها به فروش می رسد و روی بسته بندی هیچ کدام از آنها نیز عنوان نمک خوراکی ذکر نشده است.باتوجه به اینکه نمک دریا فاقد ید می باشد و نیز ناخالصی ها ی موجود در آن در اندامهایی مثل کبد و کلیه و... انباشته شده و باعث عوارض بهداشتی و مسمومیت می شود.لذا توصیه می شود از نمک یددار تصفیه شده استفاده شود و از آنجا که مصرف زیاد نمک هم باعث اختلالات فراوانی از جمله فشار خون و پوکی استخوان و... می شود،باید از نمک یددار تصفیه شده هم به مقدار کم استفاده کرد.

 

                         به مناسبت بسیج ملی تغذیه با تاکید بر مصرف نمک یددار تصفیه شده(17 تا 21 آذر ماه 97)

                                               مهسا میرزایی-کارشناس تغذیه شبکه ی بهداشت شفت

 

نظرات کاربران
نظرشما
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران :
لطفاً کد امنیتی که در عکس نشان داده شده، را وارد کنید کد امنیتی :