پنجشنبه 27 دی 1397
تاریخ 1395/10/01     تعداد دفعات مشاهده 1951 بار     ساعت 14:55:36     گروه خبري داروهای گیاهی

نام فارسی: گل انگشت دانه نام علمی: Digitalis Lanata نام عمومی: woolly foxglove یا Grecian foxglove خانواده گیاهی: Scrophulariaceae
گل انگشت دانه

نام فارسی: گل انگشت دانه

نام علمی: Digitalis Lanata

نام عمومی: woolly foxglove یا Grecian foxglove

خانواده گیاهی: Scrophulariaceae

بخش مورد استفاده: برگ ها بخش دارویی گیاه هستند و منبعی برای استخراج دیگوکسین و لاناتوزید C می باشند.

مشخصات ظاهری گیاه:

گیاهی ایستا ،علفی و چند ساله و با طول ۱.۲ متر می باشد. ساقه آن ایستا ،معمولا سبزرنگ ،دارای لبه های شیار دار و در نیمه تحتانی به طور معمول بدون کرک ودر نیمه فوقانی پرز دار می باشد.برگ ها بدون پایه بوده ،ساده و سوزنی و به طول ۱۵تا ۳۵ سانتیمتر می باشند. گل آذین آن طویل و دارای گلهای متراکم و به شکل raceme در تمام جهات می باشد.براکت های آن غده ای و پرز دار با لبه های پرزی می باشد.گلبرگ ها با اتصال به هم یک جام گل زنگ مانند با طول ۱۸ تا ۲۵ میلیمتر تشکیل می دهند که قسمت بیرونی آن غده ای –مویی و به رنگ سفید با لکه های زرد-قهوه ای می باشد. این جام گل دارای دو لوب می باشد که لوب بالایی صاف و دارای ۴ بخش لبه دار می باشد.لوب پایینی تقریبا طولی معادل لوله جام گل دارد .گلها معمولا دارای ۴ پرچم بوده که به بیرون از جام گل کشیده شده اند.تخمدانها به فرم فوقانی،دو حفره ای ،غده ای-مویی که با گذشت زمان با کلاله ادغام می شوند.میوه آن به طول ۱۰ میلیمتر و با شکاف هایی در امتداد دیواره و به فرم کپسولی شکننده می باشد.دانه ها تقریبا ۱.۵ میلیمتر طول داشته و به رنگ قرمز-قهوه ای می باشند.

پراکنش جغرافیایی در ایران و جهان:

زیستگاه این گیاه کشور یونان و کشورهای بالکان بوده و از این کشورها به سراسر سواحل شمالی دریای سیاه و قفقاز و دریای خزر گسترش یافته است.در نواحی مختلف دنیا به ویژه آمریکا و اروپا وجود دارد.

مواد موثره:

۱-گلیکوزیدهای استروئیدی با اثر قلبی(کاردنولیدها) به میزان ۵/۰تا۵/۱درصد.این گلیکوزیدهای قلبی شامل انواع زیر می باشند:

-A-series (aglycone digitoxigenin): lanatoside A(0.05 to 0.25%) glucodigifucoside (0.01 to 0.15%), glucoe-M* vatromonoside (0.02 to 0.05%), digitoxin, alpha- and betaacetyldigoxin

-B-series (aglycone gitoxigenin): lanatoside B (0.01 to 0.15%), glucogitoroside (0.02 to 0.12%), Digitalinum verum(0.02 to 0.12%), gitoxin, alpha- and beta-acetylgitoxin

-C-series (aglycone digoxigenin): lanatoside C (0.08 to0.24%), desacetyl lanatoside C, digoxin

-D-series (aglycone diginatigenin): lanatoside D, diginatin,diginatigenin gitaloside

-E-series (aglycone gitaloxigenin): lanatoside E, glucoveredoxin(0.01 to 0.14%), glucoverodoxin

(0.02 تا 0.12%),gitaloxin

۲-مشتقات پرگنان شامل: digifolein, glucodigifolein,diginin, digipronin, lanafolein, gitonine.

۳-ساپونین های استروئیدی شامل:lanagitosides I & II, tigonin,desglucolanatigonin, aglycones tigogenin, digalogenin,.digitogenin, gitogenin

موارد مصرف گیاه:

به علت اینکه تکرار پذیری میزان مواد موثره گیاه در هر بار استفاده دشوار می باشد امروزه از این گیاه جهت جداسازی گلیکوزیدهای کاردنولیدی خالص مانند دیگوکسین استفاده می شود و از خود گیاه مستقیما استفاده نمی شود.اگر این گیاه با داروهای آریتمی زا مانند سمپاتومیمتیک ها،متیل زانتان ها،مهارکننده های فسفودی استراز،و کینیدین ها استفاده شود،ریسک بروز آریتمی را زیاد می کند.

منابع:

فارماکولوژی کاتزونگ

Teraes and Evanse

PDR for herbal medicine

www.theplantlist.org

www.drugs.com

www.medscape.com

www.fda.gov.ir

گردآورنده گان:

مهدی نثارحسینی -شهریار شهبازی خمس (دانشجویان داروسازی دانشگاه علوم پزشکی گیلان)

دکتر فاطمه یوسف بیک (استادیار فارماکوگنوزی دانشگاه علوم پزشکی گیلان)