پنجشنبه 27 دی 1397
تاریخ 1395/08/26     تعداد دفعات مشاهده 3024 بار     ساعت 14:04:20     گروه خبري داروهای گیاهی

نام فارسی: نعنا نام علمی:L. Mentha Piperita نام عمومی: black mint, lamb-mint خانواده گیاهی: Labiatae
گیاه نعنا

نام فارسی: نعنا

نام علمی:L. Mentha Piperita

نام عمومی: black mint, lamb-mint

خانواده گیاهی: Labiatae

بخش مورد استفاده : برگه های خشک شده و اسانس به علاوه سرشاخه های گلدار و کل گیاه گلدار

مشخصات ظاهری گیاه:

گیاه علفی و چند ساله که اندام های هوایی آن در زمستان خشک می شوند. ساقه ی نعنا چهارگوش و طول ساقه بر اساس شرایط اقلیمی گیاه بین 30-100 سانتی متر است. برگ های پهن و بیضی شکل که در کناره ها به صورت دندانه دار دیده میشود و رنگ سبز تیره دارد. گل های نعنا به صورت خوشه های مجتمع و به رنگ بنفش روشن دیده میشود. عمر گل های گیاه بسیار کوتاه است.

پراکنش جغرافیایی در ایران و جهان:

مهمترین کشور تولید کننده ی این گیاه آمریکاست. در ایران در شمال غرب کشور و همچنین سیستان و بلوچستان و در استان مازندران بیشترین پراکنش را دارد.

موارد مصرف:

اسانس به صورت خوراکی و موضعی در درمان علامتی سوءهاضمه، نفخ و کولیک روده ای، التهاب معده، شل کننده ی عضله صاف در درمان سندروم روده تحریک پذیر، درمان بی اشتهایی، التهاب دهان و گلو

مصرف خوراکی برگ گیاه برای مشکلات اسپاستیک دستگاه گوارش، کیسه صفرا و مجاری صفراوی

مهمترین اثرات درمانی آن ضد درد، ضد میکروب، ضد تهوع، ضد ویروس تب خال، ضد ورم، آنتی اکسیدان و ... را میتوان برشمرد.

مواد موثره:

مهمترین ماده ی موجود در اسانس نعنا منتول است.

منتون و استر وابسته به منتول با نام منتیل استات، نئومنتول، ایزومنتون منتوفوران از دیگر مواد مهم به شمار میروند.

علاوه بر آن موادی مانند فلاونوئید ها، پلی فنل های پلیمر شده، توکوفرول ها، کاروتن ها، بتائین و کولین نیز از دیگر ترکیبات گیاه هستند.

فارماکولوژی:

-منتول موجود در نعنا دارای خواص ضد نفخ، ضد درد، ضد اسپاسم، ضد احتقان و صفرا آور می باشد.

-داروی حاصل از برگ نعنا دارای خواص ضد اسپاسم، ضد میکروب است.

-اسانس نعنا دارای خواص ضد ویروسی، ضد اسپاسم، ضد نفخ می باشد.

-اسانس نعنا خاصیت خنک کنندگی بر روی پوست دارد.

-منتول حل کننده سنگ های صفراوی است.

موارد منع منصرف:

-برگ های نعناع در افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا منع مصرف دارد.

-مصرف خوراکی داروهای فراورده ی اسانس در افرادی که دچار انسداد مجاری صفراوی، التهاب کیسه صفرا و آسیب شدید کبدی هستند منع مصرف دارد.

مصرف در دوران بارداری و شیردهی:

اطلاعات دقیقی موجود نیست لذا بهتر است با تجویز پزشک مصرف شود.

تداخلات دارویی:

بلوک کننده های کانال کلسیم: کاهش اثر دارویی

منابع:

1) شناخت گیاهان دارویی و معطر ایران، دکتر ولی الله مظفریان

2) گیاهان دارویی و گیاه درمانی، دکتر محمد حسین صالحی سورمقی

3) PDR for herbal medicine

4) کاربرد های درمانی گیاهان دارویی، دکتر فرحناز خلیقی سیگارودی

گردآورنده:

محمد نقی قاسم نژاد (دانشجوی دکتری عمومی داروسازی دانشگاه علوم پزشکی گیلان)

دکتر فاطمه یوسف بیک (استادیار گروه فارماکوگنوزی دانشگاه علوم پزشکی گیلان)

گیاه نعنا