چهارشنبه 26 دی 1397
تاریخ 1395/05/11     تعداد دفعات مشاهده 3663 بار     ساعت 10:31:58     گروه خبري معرفی ترکیبات طبیعی

ایزوفلاونوئید ها دسته ای از فلاونوئید ها هستند. هسته ی اصلی آنها 3-فنیل کرومون است. انواع مختلف ایزوفلاونوئید ها در شکل زیر مشاهده میشوند
ساختار ایزوفلانوئید
آشنایی با ساختمان شیمیایی و خواص درمانی ایزوفلاونوئید ها

انواع مختلف ایزوفلاونوئید ها در شکل زیر مشاهده میشوند

مثال هایی از ایزوفلاوون ها

ایزوفلاون ها به دو فرم قند دار و بدون قند (آگلیکون) دیده میشوند. فرم فعال آنها فرم آگلیکون است. در حالت عادی بیشتر به فرم قندی وجود دارند و فرایند تخمیر سبب افزایش شکل فعال آنها یعنی اگلیکون میشود.

جذب و متابولیسم و دفع:

فرم اگلیکون این ترکیبات در قسمت فوقانی روده کوچک با انتشار غیر فعال جذب میشود. اما فرم قندی آن ابتدا توسط آنزیم های روده یا باکتری های روده ای هیدرولیز شده و سپس جذب میشود. فرم آگلیکون در مخاط روده بتاگلوکورونیده میشود. گلوکورونیداسیون و سولفاسیون در کبد هم اتفاق می افتد و به این ترتیب متابولیت ها در ادرار و مدفوع ترشح میشوند.

مکانیسم عمل:

این دسته از مواد فیتواستروژن هستند به این معنی که این ترکیبات ساختار استریک مشابه با استروژن دارند و به همین دلیل میتوانند به رسپتور استروژن(ER) انسانی متصل شوند و اثرات استروژنیک و آنتی استروژنیک از خود نشان دهند.

برخی خواص ایزوفلاونوئید ها:

- به نظر میرسد دارای اثرات انتی آتروژنیک و محافظ بیماری های قلبی عروقی باشند.

- سبب افزایش سنتز ویتامین D در سلول های غیر کلیوی میشوند و برداشت کلسیم را در استخوان تحریک میکنند و باعث افزایش تولید و تمایز سلول های استخوان در مطالعات حیوانی شده اند. این اثرات میتواند منجر به بهبود سلامت استخوانی به ویژه در دوره بعد از یائسگی شود.

- ایزوفلاوون ها ممکن است متابولیسم استروژن اندوژن را تغییر دهند و از این راه میتوانند اثرات ضد تکثیر و جلوگیری از سرطان سینه داشته باشند.

- مطالعات نشان داده که رژیم محتوی ایزوفلاونوئید ها میتواند ابتلا به سرطان پروستات را به تاخیر بیاندازد.

- به دلیل ایجاد اثرات استروژنیک باعث بهبود علائم پس از یائسگی مثل فلاشینگ و سردرد میشوند.

- اگرچه ایزوفلاوون ها در مطالعات آزمایشگاهی سبب تحریک سلول های سرطانی سینه شده اند، مطالعات شاهدی نشان دادند که ایزوفلاوون ها روی مارکر های خطر سرطان سینه اثر بدی ندارند. به طور کلی در دوره ی قبل از یائسگی که غلظت استروژن بالاست ایزوفلاونوئید ها مانند آنتاگونیست استروژن عمل میکنند و اثرات ضد سرطان های وابسته به هورمون دارند و در دوره ی بعد از یائسگی که غلظت استروژن اندک است میتوانند اثرات تحریکی داشته باشند.

- دارای اثرات آنتی اکسیدان هستند.

- فیتواستروژن ها میتوانند سبب ناباروری در حیوانات شوند اما شواهد نشان میدهد که ایزوفلاون های رژیم غذایی و فرمول های نوزادان تاثیر بدی روی رشد و توسعه و تولید مثل ندارد.

- دوز بالای ایزوفلاونوئید ها میتواند اثرات یوتروژنیک یا ماموتروپیک داشته باشد.

منابع:

Isoflavones ( Chemistry, Analysis, Function and Effects )
FLAVONOIDS (Chemistry, Biochemistry and Applications)
Trease and Evans Pharmacognosy

گردآورنده:
 زهرا امامقلی پور (دانشجوی داروسازی دانشگاه علوم پزشکی گیلان)
دکتر فاطمه یوسف بیک (استادیار فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی گیلان