سایت اصلی دانشگاه |  چهارشنبه 26 دی 1397 English
تاریخ 1397/09/27     تعداد دفعات مشاهده 53 بار     ساعت 13:17:25     گروه خبري اخبار شبکه بهداشت و درمان فومن

پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی بزرگسالان در راستای برگزاری بسیج ملی آموزش تغذیه با تاکید بر موضوعات اهمیت مصرف نمک یددار تصفیه شده و پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی در آذر ماه سال 1397 ، در ادامه مطالب آموزشی در خصوص پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی بزرگسالان جهت استفاده عموم و بهره برداری گروه های درگیر ارائه می گردد :

پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی بزرگسالان

اضافه وزن و چاقی ناشی از انباشته شدن بیش از حد یا غیرعادی چربی در بدن می باشد که نهایتاً موجب مشکلات سلامتی خواهد شد. بهترین شاخص سنجش اضافه وزن و چاقی بزرگسالان ( 18 تا 60 سال ) در جامعه شاخص توده بدنی یا BMI است.

BMI از فرمول ذیل قابل محاسبه است :

مجذور قد ( به متر ) ÷ وزن ( به کیلوگرم ) BMI =

با توجه به حاصل تقسیم فوق ، به صورت زیر می توان افراد چاق و اضافه وزن را توسط آن غربالگری نمود :

اضافه وزن عبارتست از BMI مساوی و بیشتر از 25 و کمتر از 30

چاقی عبارتست از BMI مساوی و بیشتر از 30

چاقی شکمی عبارتست از دور کمر مساوی یا بیشتر از 90 سانتی متر

اضافه وزن و چاقی اصلی ترین عامل خطر بسیاری از بیماری های غیر واگیر مانند بیماری های قلبی- عروقی، دیابت، مشکلات عضلانی – اسکلتی )بیماری های تحلیل برنده مفاصل ( و سرطان ها )رحم، سینه، تخمدان، پروستات، کبد، کیسه صفرا، کلیه و کولون( می باشد.

جهت پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی :

- تعداد وعده های غذا در روز را افزایش دهید و حجم هر وعده را کم کنید.

- هیچ یک از وعده ها به خصوص وعده صبحانه را هرگز حذف نکنید.

- ساعت ثابتی برای صرف غذا در وعده های مختلف در هر روز داشته باشید.

- غذا را به آرامی میل کنید.

- بین لقمه های غذا اندکی تامل کنید.

- روزانه حداقل 5 واحد سبزی مصرف کنید.

- اگر یک عدد گوجه فرنگی و یک عدد خیار متوسط در وعده صبحانه، یک پیش دستی سبزی خوردن در وعده ناهار، یک پیش دستی سالاد شامل کاهو، هویج، خیار، گوجه فرنگی، کلم، گل کلم، فلفل دلمه ای به دلخواه در وعده شام مصرف شود، 4 واحد از گروه سبزی ها مصرف شده است. توصیه می شود درصورت تمایل بیشتر مصرف کنند.

- قبل یا همراه با غذا سالاد سبزی ها را مصرف کنید.

- سالاد را با چاشنی هایی مثل آب لیمو، آب نارنج، آب غوره بدون نمک همراه با روغن زیتون یا با ماست کم چرب ، روغن زیتون، کمی آب لیمو یا آب نارنج و یا سرکه سس درست کنید.

-ازمصرف سس مایونز و سس سالاد خودداری کنید.

- روزانه 2 تا 4 واحد از انواع میوه ها را مصرف کنید.

- میوه ها و سبزی ها را بیشتر به شکل خام مصرف کنید.

- از گروه نان وغلات: شامل نان ، برنج و ماکارونی حتما در وعده های غذایی استفاده کنید.

- از نواع نان هایی که از آرد سبوس دار تهیه شده اند استفاده کنید.

- از حبوبات عدس، نخود، لوبیا سفید، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا چشم بلبلی، لپه و ماش در غذاها بیشتر استفاده کنید.

- جای یک واحد گوشت می توانید یک لیوان حبوبات پخته مصرف کنید.

- مصرف روزانه یک عدد تخم مرغ توصیه می شود.

- مصرف قند و شکر را کاهش دهید )غذاهای حاوی قند و شکر مانند انواع شیرینی ها، شکلات، آب نبات، نوشابه ها، شربت ها و آب میوه های صنعتی، مربا و عسل را محدود کنید( .

- به جای گوشت قرمز از مرغ و ماکیان و به خصوص ماهی استفاده کنید.

- روزانه 2 تا 3 واحد شیر و لبنیات کم چرب مصرف کنید.

- چربی های آشکار گوشت ها را بگیرید.

- از خوردن پنیرهای خامه ای، ماست خامه ای، هر نوع ماست که چربی آن از 2.5 % شتر باشد، گوشت های چرب، مرغ با پوست، غذاهای سرخ شده و چرب، سیب زمینی سرخ کرده، روغن جامد و نیمه جامد، روغن حیوانی،کره ، دنبه ، خامه و سرشیر، شیرینی و کیک های خامه ایی، شکلات، آب نبات، دسرهای شیرین، چیپس، بستنی بخصوص نوع سنتی آن، سس های سالاد چرب ،کله پاچه، نوشیدنی های قندی و شیرین مثل نوشابه ها، آب میوه های صنعتی که به آنها شکر اضافه شده، ماءالشعیر و شربت های شیرین خودداری کنید.

- مصرف انواع ساندویچ، سوسیس، کالباس و همبرگر، پیتزا، آجیل ، انواع مغزها مثل پسته، بادام ،گردو و فندق و زیتون ، غذاهای آماده و کنسروی ، مصرف نمک و غذاهای شور را به حداقل ممکن برسانید ) حداکثر یک بار درماه( .

- هر روز حداقل 30 دقیقه پیاده روی تند داشته باشید.

- از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید.

- وسیله ی نقلیه را دور از محل کار خود پارک کنید.

- در روزهای تعطیل به خارج از منزل بروید.

- از وسایلی که کنترل از راه دور دارند کمتر استفاده کنید.