سایت اصلی دانشگاه |  پنجشنبه 27 دی 1397 English
جستجو:  
تاریخ 1397/09/10     تعداد دفعات مشاهده 44 بار     ساعت 13:34:11     گروه خبري اخبار شبکه بهداشت و درمان فومن

توصیه ها و تاکیدات تغذیه ای جهت مقابله با کاهش قدرت خرید اقلام غذایی و پیشگیری از گسترش ناامنی غذایی و سوءتغذیه

توصیه ها و تاکیدات تغذیه ای جهت مقابله با کاهش قدرت خرید اقلام غذایی و پیشگیری از گسترش ناامنی غذایی و سوءتغذیه

با توجه به اینکه عوامل متعددی از جمله تغییرات آب و هوایی و خشکسالی ، ناآگاهی های تغذیه ای ، کاهش دسترسی به غذا به دلیل افزایش قیمت مواد غذایی می تواند احتمال بروز ناامنی غذایی و اشکال مختلف سوءتغذیه را به ویژه در اقشار کم درآمد افزایش دهد ، لازم است با اجرای برنامه های آموزشی تغذیه و اطلاع رسانی در جهت توانمندسازی خانواده ها به ویژه زنان در جهت استفاده درست از مواد غذایی در دسترس و کاهش ضایعات مواد غذایی از پیامدهای احتمالی ناامنی غذا و تغذیه از جمله اشکال مختلف سوءتغذیه ( اعم از کوتاه قدی و لاغری ، اضافه وزن و چاقی ) و کمبود ریزمغذی ها پیشگیری شود. درخصوص ضایعات مواد غذایی می توان گفت به طور متوسط هر خانوار ایرانی بیش از غذای یک نفر را هدر می دهد.

در همین راستا ، انتخاب های غذایی مناسب و تغذیه سالم و کافی بر اساس توصیه های زیر حائز اهمیت می باشد :

ü رعایت تعادل و تناسب در مصرف گروه های غذایی و معرفی جایگزین ها در هر گروه غذایی بر اساس هرم غذایی ایران

ü ایجاد باغچه های خانگی جهت افزایش دسترسی و مصرف سبزی و صیفی

ü استفاده بهینه از مواد غذایی اضافی بعنوان مثال تهیه میوه خشک با میوه های اضافی و یا استفاده از تمام قسمت های سبزی ( ساقه و برگ انواه سبزی ها مانند کرفس )

ü پرهیز از مصرف مکرر تنقلات بی ارزش تغذیه ای ، فست فود ها و غذاهای رستورانی که هم حاوی مقدار زیادی قند ، نمک و چربی هستندو سلامت افراد را به خظر می اندازند و هم هزینه بالایی دارند که می توانند امکان خرید اقلام غذایی باارزش ، ارتقاء سطح سلامت و صرفه جویی اقتصادی را برای خانواده فراهم سازد.

ü مصرف خوراکی های ارزشمند بومی که مواد اولیه آن ها برای اهالی منطقه فراهم و در دسترس هستند ، ضمن توجه به سلایق و فرهنگ غذایی اقوام و کاهش هزینه های نقل و انتقال و انبارداری مواد غذایی وارد شده از مناطق دیگر ، می تواند به تقلیل هزینه های خوراک خاطر کمک کند.

ü استفاده از نان های تهیه شده از خمیر عمل آمده با فرآیند تخمیر که هم ارزش غذایی بالاتری دارند و هم ضایعات کمتری دارند.

ü تولید و مصرف حبوبات بعنوان یک منبع پروتئینی ارزان و آموزش خانواده ها درخصوص مصرف همزمان غلات و حبوبات ( مانند برنج و عدس یا نان و لوبیا ) که موجب بالا رفتن ارزش بیولوژیک پروتئین دریافتی و تامین اسیدآمینه های ضروری برای انسان می گردد. بدین ترتیب نیازهای پروتئینی افراد با هزینه ای بسیار کمتر از انواع گوشت ها فراهم می شود.

ü تداوم مصرف متعادل روغن های گیاهی مایع که برای انسان لازم و مفید هستند و پرهیز از مصرف روغن های حیوانی که هم ناسالم و هم دارای قیمت بالاتری می باشند ، اقدامی موثر در راستای ارتقاء کیفیت تغذیه ای خوراک های مصرفی و نیز صرفه جویی اقتصادی محسوب می شود.

ü اندازه میوه ها و سبزی ها تاثیری بر ارزش تغذیه ای آن ها ندارد. بنابراین با انتخاب میوه های کوچک تر که نوعا ارزان تر نیز هستند می توان بهزینه های خوراک خانوار را با حفظ ارزش تغذیه ای کاهش داد.

ü مصرف روغن های گیاهی گران قیمتی همچون روغن هسته انگور و سبوس برنج هیچ توجیه و ضرورت تغذیه ای ندارد و روغن های گیاهی مایع استحصال شده از منابع ارزان قیمت تری همچون آفتابگردان ، ذرت ، کلزا و امثالهم که دارای مجوز های بهداشتی و استاندارد های لازم می باشند نیز تمام نیاز های انسان به چربی های ضروری را تامین می نماید.

ü تحت هر شرایطی باید تلاش شود که فراورده های لبنی مانند شیر ، ماست و پنیر ، سهم کافی در سبد غذایی خانوار داشته باشند. هم چنین بر آموزش و ترویج تهیه غذاهای مختلف با کشک بعنوان یک جایگزین مناسب منبع پروتئین و کلسیم در گروه لبنیات تاکید می شود.

ü تخم مرغ یکی از بهترین منابع پروتئین و دارای بالاترین ارزش بیولوژیک است و در بسیاری از خوراک ها می تواند جایگزینی مناسب و حتی بهتر از گوشت باشد. قیمت آن نیز ازا نواع گوشت قرمز و سفید بسیار کمتر است و استفاده متناسب از آن جهت تامین نیازهای پرتئینی افراد موکدا توصیه می شود.

ü در بسیاری مواقع مصرف مکمل های غذایی هیچ توجیه یا ضرورتی ندارد و صرفا موجب تحمیل هزینه های اضافی به افراد و خانواده ها می باشد. بر این اساس شایسته است که مصرف مکمل های ویتامینی و مواد معدنی حتما با تجویز پزشک و یا متخصص تغذیه صورت گیرد. البته این موضوع صرفا مربوط به مکمل های تغذیه ای متفرقه است و مصرف مکمل هایی که طبق دستورعمل های کشوری مکمل یاری برای گروه های سنی و فیزیولوژیک مختلف برنامه ریزی شده باید حتما به طور دقیق و منظم اجرا گردد.

منبع : مکاتبات و متون آموزشی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی گیلان ، آذر ماه 1397

نظرات کاربران
نظرشما
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران :
لطفاً کد امنیتی که در عکس نشان داده شده، را وارد کنید کد امنیتی :