تاریخ 1393/02/31     تعداد دفعات مشاهده 3158 بار     ساعت 13:42:09     گروه خبری اخبار روابط عمومی دانشگاه

بمناسبت هفته گوارش (8-1 خرداد) نشست خبری با حضور دکتر فریبرز منصورقناعی رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد و استاد گروه گوارش وجمعی از خبرنگاران رسانه های گروهی روز چهارشنبه 31 اردیبهشت در بیمارستان رازی رشت  برگزار شد.

بمناسبت هفته گوارش (8-1 خرداد) نشست خبری با حضور دکتر فریبرز منصورقناعی رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد، استاد گروه گوارش و جمعی از خبرنگاران رسانه های گروهی روز چهارشنبه 31 اردیبهشت در بیمارستان رازی رشت  برگزار شد.

در این نشست،  دکتر منصورقناعی ضمن اشاره به شعار جهانی هفته گوارش( اهمیت میکروبهای روده ای در سلامت و بیماری) گفت: کلمه میکروبیوتا معرف مجموعه ای از گونه های میکروارگانیسم است که در ارگان های مختلفی که با محیط خارج از بدن  انسانارتباط دارند از جمله در سطوح و لایه های عمقی پوست، دهان، ریه، واژن و روده زندگی می کنند. تخمین زده می شود در روده انسان  که حاوی 100 تریلیون باکتری وجود دارد،  در حالی که 70 تا 80% آنها را نمی توان کشت داد.

رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه در خصوص اهمیت میکروبیوتا اظهار داشت: از آنجائیکه میکروبیوتا نقش مهمی در عملکرد نرمال بدن ایفا می کند، کارشناسان امروزه آن را به عنوان یک ارگان در نظر می گیرند. ارگانی که همزمان با تولد ایجاد می شود و همراه با ما رشد و تکامل می کند. وی افزود:  نقش میکروبیوتا در پیشرفت بعضی بیماری های گوارشی نشان داده شده که این بیماری ها می توانند منجر به ایجاد یک التهاب تا ایجاد سرطان ها شوند. همچنین ممکن است گاهی میکروبیوتای روده در ایجاد بیماری های ایمونولوژیک خارج روده ای نیز دخالت داشته باشد.

دکتر منصور قناعی درخصوص میکروبیوتای روده گفت: میکروبیوتای روده که قبلاً فلور روده نامیده می شد، بزرگترین مخزن میکروبیوتای انسانی است. این گروه متشکل از گونه هایی از میکروارگانیسم هایی است که در دستگاه گوارش به حالت همزیستی مسالمت آمیز با میزبان زندگی می کنند، تعداد این میکروارگانیسم ها به ده ها تریلیون می رسد. از جمله آنها حداقل 1000 گونه مختلف از باکتری های شناخته شده است که حاوی بیش از 3 میلیون ژن ( 150 برابر بیشتر از ژن های انسان) هستند. با این که بیش از هزار گونه متفاوت از باکتری ها در روده انسان ها یافت می شوند، تنها 150 تا 170 نوع آنها در افراد مختلف غالباً مشترک هستند، لذا میکروبیوتای هر فرد مخصوص خود اوست و مانند کارت هویت وی می باشد.

فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد،  با بیان اینکه توسعه میکروبیوتای روده در بدو تولد شروع می شود اظهار داشت: نوزاد در داخل رحم استریل است، دستگاه گوارش نوزاد در حین تولد و بعد از آن، میکروارگانیسم ها را به سرعت از مادر( واژن، مدفوع، پوست، پستان و غیره)، هوا و محیط اطراف دریافت می کند. وی با بیان اینکه ، ترکیب میکروبیوتا تحت تاثیر فاکتورهایی نظیر سن، ژنتیک، نژاد و تغذیه میزبان، جغرافیا، پره پروآنتی بیوتیک ها تغییر می کند، افزود:  شناسایی و تعیین میکروبیوتای نرمال در جوامع و سنین مختلف عامل مهم و یک پیش نیاز برای شناسایی بیشتر عوامل تاثیر گذار بر آن به شمار می رود.

وی نقش میکروبیوتای روده در سلامت را مهم ارزیابی کرد و افزود: یک میکروبیوتای سالم و متعادل در روده کلیدی برای اطمینان از عملکرد مناسب دستگاه گوارش است. همچنین نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن ایفا می کنند و نقش یک مخاط را دارند. کمک به هضم برخی از غذاها که معده و روده کوچک قادر به هضم آنها نیست، کمک به تولید برخی از ویتامین ها (B&K، کمک به مبارزه با حملات دیگر میکروارگانیسم ها و حفظ تمامیت روده، از دیگر نقشهای مهم میکروبیوتای روده است.

رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد گیلان، با بیان اینکه گاهی تغییر در ترکیب میکروبیوتا می تواند موجب به هم خوردن تعادل آن شود که به آن dysbiosis می گویند، اظهار داشت: Dysbiosis میکروبیوتای روده می تواند موجب بیماری های روده ای نظیر بیماری های التهابی روده، سندرم روده تحریک پذیر، سرطان کولون و بیماری های خارج روده ای نظیر دیابت، چاقی، بیماری های قلبی عروقی، بیماری کبد چرب غیر الکلی، سلول کبدی و کاهش سلامت روان شود.

دکترمنصورقناعی به عوامل موثر در برقراری تعادل میکروبیوتای طبیعی روده اشاره کرد و افزود: مصرف ماست، کفیر(نوعی دوغ)، پنیر، میوه و سبزی، غذاهای دریایی،پرهیز از مصرف خوراکی هایی که با مواد نگهدارنده درست شده اند و مصرف مکمل های پروبیوتیکی میتوانند در برقراری تعادل میکروبیوتای طبیعی روده موثر باشند./ن